Naslovnica Pretraživanje AA
ENHEMS-BUILDINGS
 
 
DOBRODOŠLI

Dobrodošli na stranice projekta "ENHEMS-Buildings -- Enhancement of Research, Development and Technology Transfer Capacities in Energy Management Systems for Buildings", financiranog od strane Europske unije kroz Fond za ulaganje u znanost i inovacije u sklopu IPA III.c Operativnog programa za regionalnu konkurentnost 2007-2009.


OBAVIJESTI
Objavljeno: 11. 1. 2016. u 12:45
Uređeno: 11. 1. 2016. u 12:45

Prilog o projektu ENHEMS-Buildings emitiran na HTV-u u sklopu emisije Eko zona. Eko zona je tjedna emisija o ekologiji, održivom razvoju, primjeni obnovljivih izvora energije, energetskim uštedama i zaštiti okoliša i prirode. Emisija je emitirana 11. studenog 2015. Emitirani prilog nalazi se u nastavku obavijesti.
 

Anita Banjac
Objavljeno: 9. 7. 2015. u 14:27
Uređeno: 9. 7. 2015. u 16:48
Održana završna konferencija projekta...

Dana 2. srpnja 2015. na Sveučilištu u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) održana je završna konferencija projekta ENHEMS-Buildings koja je privukla značajan broj zainteresiranih iz redova istraživačke zajednice, javnih i državnih institucija, te privatnih tvrtki. Prisutne su ispred FERa kao prijavitelja te Državnig hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) kao partnera na projektu pozdravili prodekan za znanost FERa izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec te načelnica Sektora za meteorološka istraživanja DHMZa dr. sc. Branka Ivančan Picek. U sklopu završne konferencije projekta izlaganja su održali voditelji projekta na sve četiri involvirane institucije: izv. prof. dr. sc. Mario Vašak s FERa kao koordinator projekta, doc. dr. sc. Kristian Horvath s DHMZa, Ninoslav Kurtalj iz tvrtke Elma Kurtalj d.o.o. kao suradnog partnera na projektu te mr. sc. Ružica Gajić iz Hrvatskog Telekoma d.d. koji je također suradni partner na projektu. Izlaganja su popraćena vrlo zanimljivim i konstruktivnim raspravama. U detaljnom sadržaju obavijesti nalazi se popis izlaganja, pri čemu je također moguće preuzeti podloge sa svakog izlaganja, te je dano također nekoliko fotografija s događanja.

Anita Banjac
Objavljeno: 2. 11. 2015. u 15:43
Prezentiran rad "Stochastic...

Istraživač Marko Gulin sudjelovao je na konferenciji 2015 IEEE International Conference on Industrial Technology, ICIT 2015 koja se održala 17.-19. ožujka 2015. u Sevilji, Španjolska, gdje je prezentirao rad pod naslovom "Stochastic Model Predictive Control for Optimal Economic Operation of a Residential DC Microgrid".

Marko Gulin
Objavljeno: 2. 11. 2015. u 15:39
Prezentiran rad "Analysis of...

Koordinator projekta izv.prof.dr.sc. Mario Vašak i istraživač Marko Gulin sudjelovali su na konferenciji Europan Control Conference 2015, ECC 2015 koja se održala 15.-17. srpnja 2015. u Linzu, Austrija, gdje su prezentirali rad pod naslovom "Microgrid Power Flow Optimization with Consideration of Residual Storages State"

Marko Gulin
Objavljeno: 28. 7. 2015. u 20:58
Uređeno: 28. 7. 2015. u 22:37
Održan Istraživački seminar o...

Dana 10. srpnja 2015. na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Elektrotehničkom fakultetu Osijek  održan je Istraživački seminar o energetski učinkovitim zgradama s istraživačima na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U sklopu istraživačkog seminara istraživači ENHEMS-Buildings tima razmijenili su iskustva i znanja s istraživačima u području energetski učinkovitih zgrada. Također je održan niz razgovora sa zainteresiranim predstavnicima tvrtki iz Slavonije. Nakon niza zanimljivih izlaganja popraćenih raspravama uočen je značajan potencijal za suradnju. U nastavku obavijesti nalazi se popis svih održanih izlaganja i materijali predstavljeni prilikom izlaganja, kao i nekoliko fotografija s događanja.

 

 

Anita Banjac
Objavljeno: 9. 7. 2015. u 15:15
Uređeno: 17. 7. 2015. u 15:13
Održan Istraživački seminar o...

Dana 6. srpnja 2015. na Sveučilištu u Rijeci Tehničkom fakultetu održan je Istraživački seminar o energetski učinkovitim zgradama s istraživačima na Sveučilištu u Rijeci. U sklopu seminara, istraživači ENHEMS-Buildings tima razmijenili su iskustva i znanja s istraživačima na Sveučilištu u Rijeci u području energetski učinkovitih zgrada, uključujući problematiku fotonaponskih izvora. Također je predstavljen IPA projekt AdriaTinn kao platforma za potporu na inovacijama utemeljenim malim i srednjim poduzećima. Uočene su značajne mogućnosti zajedničke suradnje. U nastavku obavijesti nalazi se popis svih održanih izlaganja i materijali predstavljeni prilikom izlaganja, kao i nekoliko fotografija s događanja.

Anita Banjac
Objavljeno: 9. 7. 2015. u 15:00
Uređeno: 16. 7. 2015. u 15:13
Održan okrugli stol Usluga...

Dana 29. lipnja 2015. na Sveučilištu u Splitu Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje održani su okrugli stol Usluga unapređenja sustava upravljanja zgradom u računalnom oblaku – rezultati projekta ENHEMS-Buildings i Istraživački seminar o energetski učinkovitim zgradama s istraživačima na Sveučilištu u Splitu. U sklopu  održanih događaja, istraživači ENHEMS-Buildings tima razmijenili su iskustva i znanja s istraživačima na Sveučilištu u Splitu u području energetski učinkovitih zgrada, uključujući mikromreže i obnovljive izvore. Uočene su vrlo jasne mogućnosti suradnje koja će se uskoro realizirati. U nastavku obavijesti nalazi se popis svih održanih izlaganja i materijali predstavljeni prilikom izlaganja, kao i nekoliko fotografija s događanja.

Anita Banjac
Objavljeno: 15. 6. 2015. u 13:00
ENHEMS-Buildings predstavljen na...

Mr.sc. Ružica Gajić (Hrvatski Telekom d.d.) sudjhelovala je na skupu telekomunikacijskih tvrtki u vlasništvu Deutsche Telekoma u Darmstadtu na kojoj je predstavila rezime i dosadašnje rezultate projekta ENHEMS-Buildings predstavnicima Deutsche Telekoma, kao i predstavnicima telekomunikacijskih tvrtki iz Austrije, Nizozemske i Češke u vlasništvu Deutsche Telekoma. Povratna informacija je vrlo pozitivna i očekuje se nastavak razgovora o mogućoj suradnji te detaljnije predstavljanje rezultata predstavnicima Deutsche Telekoma nakon što bude gotova verifikacija sezone hlađenja. Prezentacija s navedenog skupa može se pronaći ovdje.

Anita Banjac
Objavljeno: 15. 6. 2015. u 11:21
Uređeno: 15. 6. 2015. u 12:53
Okrugli stol "Usluga unapređenja...

Na znanstvenom skupu MIPRO 2015 koji je od 25. do 29. svibnja 2015. održan u Opatiji projekt ENHEMS-Buildings i njegovi rezultate predstavljeni su zainteresiranim predstavnicima poduzeća, akademske zajednice i javne uprave 26. svibnja 2015. u okviru okruglog stola Usluga unapređenja sustava upravljanja zgradom u računalnom oblaku za njen ekonomski optimalan rad – rezultati projekta ENHEMS-Buildings. Okrugli stol moderirao je prof.dr.sc. Nedjeljko Perić, a uvodničari su bili: mr. sc. Ružica Gajić (Hrvatski Telekom d.d.), Ninoslav Kurtalj (Elma Kurtalj d.o.o.), doc. dr. sc. Kristian Horvath (Državni hidrometeorološki zavod), te izv. prof. dr. sc. Mario Vašak (Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva). Prezentacije sa skupa mogu se preuzeti u nastavku obavijesti.

Anita Banjac
Objavljeno: 25. 5. 2015. u 14:20
Uređeno: 15. 6. 2015. u 13:38
ENHEMS-Buildings rješenje za...

Na sajmu inovacija Inventum 2015 koji je od 22. do 24.
svibnja 2015. održan u Iloku sustav za gospodarenje energijom u zgradama razvijen u projektu ENHEMS-Buildings nagrađen je zlatnom medaljom. Na sajmu projekt su predstavljali: mr. sc. Ružica Gajić (Hrvatski Telekom d.d.), Ninoslav Kurtalj (Elma Kurtalj d.o.o.), Tomislav Kovačić i Antonio Stanešić (Državni hidrometeorološki zavod), te Anita Martinčević, Antonio Starčić i izv. prof. dr. sc. Mario Vašak
(Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva). Prigodna plaketa i nekoliko fotografija s Inventuma 2015 nalaze se u nastavku obavijesti.

Antonio Starčić
Objavljeno: 25. 5. 2015. u 14:06
Prezentiran rad „Estimation of...

Od 13. do 15. travnja 2015. novo uposleni mladi istraživači Antonio Starčić i Anita Martinčević, zajedno s projektnim koordinatorom izv. prof. dr. sc. Mariom Vaškom sudjelovali su na IEEE Sensors Applications Symposium (SAS) konferenciji koja se održala u Zadru. Prezentiran je i rad pod naslovom „Estimation of disturbance heat flux in buildings“.

Antonio Starčić
Objavljeno: 13. 5. 2015. u 18:16
Uređeno: 13. 5. 2015. u 18:17
Usluga unapređenja sustava...

Na sajmu inovacija Inventum 2015 (http://ui-tesla.hr/inventum-2015-2/), koji se održava od 22. do 24. svibnja 2015. u Iloku u sportskoj dvorani Tehnikum, sudjelovat će i projekt ENHEMS-Buildings (http://www.enhems-buildings.fer.hr) štandom na kojem će demonstrirati postignute rezultate projekta te okruglim stolom Usluga unapređenja sustava upravljanja zgradom u računalnom oblaku za njen ekonomski optimalan rad – rezultati projekta ENHEMS-Buildings. Sam okrugli stol održat će se  drugog dana sajma, 23. svibnja 2015., od 13 do 15 sati.

Projekt ENHEMS-Buildings – Unapređenje kapaciteta istraživanja, razvoja i transfera tehnologije vezanih uz sustave gospodarenja energijom u zgradama provodi Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom, te tvrtkama Elma Kurtalj d.o.o. i Hrvatski Telekom d.d., a sufinancira ga Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj.

Anita Banjac
Objavljeno: 23. 4. 2015. u 01:51
Uređeno: 23. 4. 2015. u 01:58
Okrugli stol na MIPRO 2015: Usluga...

Okrugli stol Usluga unapređenja sustava upravljanja zgradom u računalnom oblaku za njen ekonomski optimalan rad – rezultati projekta ENHEMS-Buildings održat će se u sklopu znanstvenog skupa MIPRO 2015 (http://www.mipro.hr/) 26. svibnja 2015. od 16 do 18 sati u dvorani Camelia 1 Grand Hotela Adriatic.

Organizatori okruglog stola su MIPRO i Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER). Projekt ENHEMS-Buildings – Unapređenje kapaciteta istraživanja, razvoja i transfera tehnologije vezanih uz sustave gospodarenja energijom u zgradama (http://www.enhems-buildings.fer.hr) provodi FER u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom (DHMZ), te tvrtkama Elma Kurtalj d.o.o. (ELMA) i Hrvatski Telekom d.d. (HT), a sufinancira ga Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj. Više u nastavku obavijesti.

Anita Banjac
Objavljeno: 2. 3. 2015. u 15:03
Uređeno: 23. 4. 2015. u 01:44
Održan zajednički istraživački...

Dana 16. veljače 2015. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) održan je istraživački seminar o energetski učinkovitim zgradama u organizaciji projekata ENHEMS-Buildings i Geothermal Mapping. Uz istraživače koji sudjeluju na navedenim projektima, na seminaru su izlaganjima sudjelovali i istraživači s Arhitektonskog fakulteta te Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Cilj istraživačkog seminara je bio prikazati postignute rezultate istraživanja u navedenim i ostalim srodnim projektima iz područja energetski učinkovitim zgrada te identifikacija zajedničkih tema za provedbu daljnjih istraživanja. Izvješće i zaključci s održanog Istraživačkog seminara o energetski učinkovitim zgradama mogu se preuzeti ovdje. Više informacija te materijali i fotografije sa seminara nalaze se u nastavku obavijesti.

Anita Banjac
Objavljeno: 2. 3. 2015. u 14:44
Uređeno: 31. 3. 2015. u 15:27
Projekt ENHEMS-Buildings predstavljen...

Prilog o projektu ENHEMS-Buildings emitiran 16. veljače 2015. na Hrvatskom radiju u sklopu emisije Znanstveni koncentrat. Znanstveni koncentrat je tjedna emisija trećeg programa Hrvatskog radija koja prati rad znanstvenika s visokoobrazovnih i drugih znanstvenih institucija. U emisiji je gostovao koordinator projekta ENHEMS-Buildings, izv. prof. Mario Vašak,  koji je predstavio istraživački seminar o energetski učinkovitim zgradama. Snimka emisije nalazi se u nastavku obavijesti.

 

Anita Banjac
Objavljeno: 2. 3. 2015. u 14:38
Zajednički istraživački seminar SIIF...

U ponedjeljak 16. veljače 2015. s početkom u 09:15 održat će se u Sivoj vijećnici Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva istraživački seminar o energetski učinkovitim zgradama u organizaciji projekata ENHEMS-Buildings i Geothermal Mapping. Uz istraživače koji sudjeluju na navedenim projektima, u seminaru će izlaganjima sudjelovati i istraživači s Arhitektonskog fakulteta te Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Cilj istraživačkog seminara je prikazati postignute rezultate istraživanja u navedenima i ostalim srodnim projektima iz područja energetski efikasnih zgrada te ih pokušati međusobno uvezati u smislu daljnih istraživanja i razvoja.
Sažetak i raspored izlaganja možete pronaći ovdje. Istraživački seminar otvoren je svim zainteresiranima uz prethodnu najavu na e-mail kristina.rados-cvisic@fer.hr najkasnije do četvrtka 12. veljače 2015. u 17:00. Zbog ograničenog broja mjesta sudjelovanje će svima biti dodatno potvrđeno e-mailom najkasnije do petka 13. veljače 2015. u 12:00.


 

Anita Banjac
Objavljeno: 2. 3. 2015. u 13:26
Uređeno: 2. 3. 2015. u 17:55

Prilog o projektu ENHEMS-Buildings emitiran na HTV-u u sklopu emisije Eko zona. Eko zona je tjedna emisija o ekologiji, održivom razvoju, primjeni obnovljivih izvora energije, energetskim uštedama i zaštiti okoliša i prirode.  Jedan od ciljeva emisije je kroz prikaz poteškoća i problema, ali i pozitivnih primjera, gledateljima približiti korištenje obnovljivih izvora i brigu o energetskoj efikasnosti. Projekt ENHEMS-Buildings prepoznat je kao jedan od primjera kako uporabom naprednih algoritama upravljanja i konsolidacijom znanja iz industrije i znanosti poboljšati energetsku efikasnost u najvećim potrošačima energije današnjeg doba – zgradama. Emisija je emitirana 3. prosinca 2014. Emitirani prilog nalazi se u nastavku obavijesti.

 

Anita Banjac
Objavljeno: 2. 3. 2015. u 13:22
Uređeno: 2. 3. 2015. u 13:24
ENHEMS-Buildings na skupu „Primjena...

Dana 27. studenoga 2014. se u Zagrebu - u organizaciji Hrvatskog meteorološkog društva - održao prvi nacionalni skup meteoroloških modelara i korisnika modelskih produkata pod nazivom "Primjena atmosferskih modela u zaštiti okoliša i ljudi".

Cilj Skupa bio je osigurati dugoročnu komunikaciju između svih zainteresiranih i aktivnih sudionika u procesu nastanka i korištenja meteorološke informacije, te pružiti detaljan pregled trenutnih i budućih aktivnosti na području numeričkog modeliranja atmosfere i njegove primjene.

Više u nastavku obavijesti.

Anita Banjac
Objavljeno: 2. 3. 2015. u 13:21
Četvrti kvartalni sastanak...

Četvrti kvartalni sastanak Tehničkog odbora projekta ENHEMS-Buildings održan je 26. listopada 2014. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.  Novouposleni mladi istraživači prezentirali su napredak po pojedinim radnim paketima koji uključuju estimaciju i modeliranje u zgradama te napredak u nadogradnji i poboljšanju postojećih meteoroloških servisa.  Raspravljeno je trenutno stanje po svim radnim paketima, uključujući dovršene tehničke izvještaje i izvještaje u nastajanju. Također, donesen je detaljan vremenski plan aktivnosti za naredni kvartal.

Anita Banjac
Objavljeno: 2. 3. 2015. u 13:20
Uređeno: 2. 3. 2015. u 13:20
ENHEMS-Buildings projekt prezentiran...

Od 21. do 24. listopada 2014. u Opatiji je održan međunarodni kongres "Energija i okoliš 2014", tradicionalni skup znanstvenika i stručnjaka iz područja energetike i zaštite okoliša koji se održava svake druge godine. Skup se održao pod motom ‘’Nove tehnologije u energetici i zaštita okoliša’’.

Kongres je obrađivao prioritetne teme značajne za održivi energetski razvoj zemalja Europe i čitavoga svijeta. Isti se odvijao kroz plenarna predavanja, tehničke i poster sekcije te putem tematskih okruglih stolova. Skupu su pristustvovali predstavnici iz 18 zemalja.

U okviru tehničke sekcije VII Energetska efikasnost u zgradarstvu održana je usmena prezentacija pod nazivom "Enhancement of research, development and technology transfer capacities in energy management systems for buildings - ENHEMS Buildings" (autori: Alica Bajić, Mario Vašak, Kristian Horvath, Tomislav Kovačić, Igor Horvat i Josipa Kuzmić) kojom je predstavljen projekt ENHEMS-Buildings i prvi postignuti rezultati projekta.

Anita Banjac
Objavljeno: 2. 3. 2015. u 13:18
Uređeno: 25. 5. 2015. u 13:32
Prezentiran poster „Parameter...

Od 12. do 15. listopada 2014. novo uposleni mladi istraživači Anita Martinčević i Antonio Starčić, zajedno s projektnim koordinatorom izv. prof. dr. sc. Mariom Vaškom sudjelovali su na 5. IEEE PES Innovative Smart Grid Technologies (ISGT) europskoj konferenciji koja se održala u Istanbulu u Turskoj. Prezentiran je i poster koji opisuje rezultate rada pod naslovom „Parameter estimation for low-order models of complex buildings“.

Anita Banjac
Objavljeno: 2. 3. 2015. u 13:14
Projekt ENHEMS-Buildings i pripadni...

Od 6. do 10. listopada 2014. održana je 10. Europska konferencija o primijenjenoj klimatologiji (ECAC) i 14. skup Europskog meteorološkod društva u Pragu, Češka. Konferencija je omogućila predstavljanje najnovijih istraživanja i raspravu o korištenju i širenju meteorološke i klimatološke informacije u društvu, razvoju i operativnom korištenju numeričkih modela te primjenama u srodnim područjima: hidrologiji, agrometeorologiji, biometeorologiji, potencijalu obnovljivih izvora energije. ENHEMS-Buildings projekt, kao i postignuti meteorološki rezultati, predstavljeni su kroz dva postera. Postere možete pronaći u nastavku obavijesti.

 

Anita Banjac
Objavljeno: 2. 3. 2015. u 13:10
Europska noć istraživača – znanost je...

Europska noć istraživača je javna manifestacija za popularizaciju znanosti koja se tradicionalno održava svake godine zadnjeg petka u mjesecu rujnu u više od 300 gradova diljem Europe. Cilj Noći istraživača je na zabavan i jednostavan način podići svijest šire javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo kako bi se srušile predrasude koje često postoje prema znanstvenoistraživačkoj zajednici te povećala zainteresiranost mladih za profesionalnu karijeru u znanosti. Moto ovogodišnje Noći istraživača u Hrvatskoj je: „Istraživanje za inovacije – Inovacije za javnost”.

Jedan od sudionika ovogodišnje noći istraživača održane u Zagrebu 26. rujna 2014. bio je i Laboratorij za sustave obnovljivih izvora energije (LARES). Pomoću zabavnih i edukativnih radionica i prezentacija predstavljen je laboratorij i trenutno aktivni projekti koji se provode u sklopu laboratorija (Will4Wind, ENHEMS-Builidings,CEEStructHealth, Microgrid).

 

Anita Banjac
Objavljeno: 2. 3. 2015. u 13:09
Uređeno: 4. 3. 2015. u 12:16
Posjet Hrvatskoj solarnoj kući...

Od 7.-11. srpnja 2014. koordinator projekta izv. prof. Mario Vašak, predstavnik Građevinskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (dr. Bojan Milovanović), predstavnica Instituta za razvoj i međunarodne odnose (Ana Pavičić Kaselj), predstavnica Rockwoola (Anđelka Toto Ormuž) i medijski predstavnici (Jutarnji list i Hrvatska televizija) posjetili su Hrvatsku solarnu kuću „Membrain. Solarna kuća „Membrain“ izložena je na studentskom natjecanju Solar Decathlon Europe 2014 u Parizu. Predstavnici su također sudjelovali na konferenciji Resilient Buildings u organizaciji tvrtke Rockwool.

Anita Banjac
Objavljeno: 6. 2. 2015. u 10:22
Uređeno: 6. 2. 2015. u 10:27

Projekt ENHEMS-Buildings predstavljen je na skupu RIDE 2104, posvećenom istraživačkim infrastrukturnim projektima. Skup je održan u Opatiji od 27. do 28. svibnja u sklopu 37. znanstvenog skupa MIPRO. Projekt je predstavljen posterom, kratkim promotivnim videom te vizualnom demonstracijom toplinskog modela zgrade FER-a napravljenog unutar IDA-ICE programa.

Anita Banjac
Objavljeno: 13. 6. 2014. u 14:41
Uređeno: 25. 5. 2015. u 13:49
Održan godišnji sastanak...

Dana 23. svibnja 2014. održan je na Sveučilištu u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva godišnji sastanak cjelokupnog konzorcija projekta ENHEMS-Buildings. Svi članovi konzorcija upoznati su s trenutnim stanjem projektnih aktivnosti te je usuglašen plan rada u drugoj godini izvedbe projekta. Održan je niz interdisciplinarnih tehničkih diskusija vezanih uz predstojeće korake provedbe projekta.

Antonio Starčić
Objavljeno: 15. 5. 2014. u 18:31
Uređeno: 10. 2. 2015. u 16:32

U sklopu 5. Zagrebačkog energetskog tjedna 2014. (12.-17. svibnja 2014.) održan je na Sveučilištu u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva 12. svibnja 2014. okrugli stol "Energetska učinkovitost u zgradama". Okrugli stol suorganizirali su Fakultet elektrotehnike i računarstva te projekt ENHEMS-Buildings. Na Okruglom stolu izlaganja su održale Irena Dubravec, dipl. ing. stroj. iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske i dr. sc. Maja Božičević Vrhovčak iz udruge Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), te je izv. prof. dr. sc. Mario Vašak u svojem izlaganju predstavio projekt ENHEMS-Buildings.

Više u nastavku.

 

Anita Banjac
Objavljeno: 9. 5. 2014. u 13:49

U sklopu 5. Zagrebačkog energetskog tjedna 2014. (12.-17. svibnja 2014.) održat će se 12. svibnja 2014. s početkom u 14:00 okrugli stol "Energetska učinkovitost u zgradama", u Sivoj vijećnici Sveučilišta u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva. Okrugli stol suorganiziraju Fakultet elektrotehnike i računarstva te projekt ENHEMS-Buildings. Na okruglom stolu sudjeluje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske, DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja) te projekt ENHEMS-Buildings. Pozivaju se svi zainteresirani da prisustvuju. Poziv s agendom i naslovima izlaganja nalazi se ovdje.

Mario Vašak
Objavljeno: 29. 4. 2014. u 18:03
Uređeno: 29. 4. 2014. u 18:04
Projekt ENHEMS-Buildings predstavljen...

Projekt ENHEMS-Buildings i njegov utjecaj na energetsku učinkovitost predstavila je mr.sc. Ružica Gajić (Hrvatski Telekom d.d.) pozvanim predavanjem na šestom međunarodnom forumu  Telecoms Energy Efficiency Forum, 7. i 8. travnja 2014. u Istanbulu, Turska.  Forum okuplja visoki management iz područja telekomunikacija i energetske učinkovitosti, a regionalno je bio usmjeren na brzo rastuće tržište arapskih zemalja. Tema Foruma bila je postizanje  pouzdanih i troškovno učinkovitih telekomunikacijskih sustava putem niske potrošnje energije, minimalnih ulaganja i troškova te visoke razine održivosti. Predstavljanje projekta je izazvalo interes kod sudionika, jer osim poboljšanja energetske učinkovitosti zgrada, projekt otvara mogućnost proširenja postojećeg portfolia usluga telekomunikacijskih operatora. Prezentacija kojom je projekt predstavljen može se pronaći ovdje.

Antonio Starčić
Objavljeno: 25. 4. 2014. u 13:48
Uređeno: 5. 2. 2015. u 16:14
Treći kvartalni sastanak...

Treći kvartalni sastanak Tehničkog odbora projekta ENHEMS-Buildings održan je 20. veljače 2014. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.  Novouposleni mladi istraživači i dipl.ing. Tomislav Kovačić prezentirali su napredak po pojedinim radnim paketima koji uključuju estimaciju i modeliranje u zgradama te napredak u nadogradnji i poboljšanju postojećih meteoroloških servisa.  Raspravljeno je trenutno stanje po svim radnim paketima, uključujući dovršene tehničke izvještaje i izvještaje u nastajanju. Također, donesen je detaljan vremenski plan aktivnosti za naredni kvartal.

Antonio Starčić
Objavljeno: 8. 4. 2014. u 09:17
Projekt ENHEMS-Buildings predstavljen...

U organizaciji DHMZ-a održano je savjetovanje voditelja glavnih meteoroloških postaja, 18. i 19. veljače 2014. godine u Zagrebu, Hrvatska. Cilj savjetovanja jest razmjena iskustava i znanja meteorologa i meteoroloških motritelja iz cijele Hrvatske. Na savjetovanju je predstavljen ENHEMS-Buildings projekt kao i primjena mjerenih podataka za potrebe ostvarivanja ciljeva projekta. Budući da mjerenja čine osnovu za izgradnju infrastrukture za modeliranje i prognozu komponenata sunčeve dozračenosti, motritelji su educirani o održavanju instrumenata kako bi se utvrdila postojeća i usvojila znanja o novim mjernim tehnologijama te se na taj način poboljšala kvaliteta podataka.

Više informacija o događaju možete pronaći na sljedećoj poveznici: http://klima.hr/razno.php?id=priopcenja&param=pr13022014.

Antonio Starčić
Objavljeno: 24. 2. 2014. u 15:27
Održan tečaj o IDA ICE simulacijskom...

Od ponedjeljka 9.12.2013. do srijede 11.12.2013. održan je tečaj korištenja IDA ICE simulacijskog alata za ENHEMS-Buildings konzorcij. Tečaj je održan u prostorijama Fakulteta elehtrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER). Tečaju su prisustvovali novouposleni djelatnici koji će u svom radu koristiti alat, djelatnici suradne tvrtke na projektu Elma Kurtalj te studenti i zaposlenici FER-a koji imaju potrebu za ovakvim simulacijskim alatom. 

Simulacijski alat IDA ICE koristi se za detaljnu simulaciju toplinskih procesa u zgradama. Više o samom alatu možete pronaći ovdje.

Antonio Starčić
Objavljeno: 24. 2. 2014. u 10:13
ENHEMS-Buildings projekt predstavljen...

Na Danu Fakulteta elektrotehnike i računarstva, održanom 22. studenog 2013. godine, predstavljeni su novi projekti FER-a. Projekti su predstavljeni putem poster-sekcije postavljene u hodniku fakulteta. Projekt ENHEMS-Buildings na ovaj je način prezentiran  brojnim posjetiteljima iz gospodarstva, politike i akademske zajednice. Poster u pdf obliku može se preuzeti ovdje.

Antonio Starčić
Objavljeno: 20. 2. 2014. u 10:36
Projekt ENHEMS-Buildings predstavljen...

Znanstveno sručni skup „Meteorološki izazovi 3“ održan je 21.- 22. studenog 2013. godine u Zagrebu, Hrvatska. Ciljevi skupa bili su razmjena najnovijih znanstvenih istraživanja u raznim područjima atmosferske znanosti, ukazivanje na važnost meteorologije u mnogim djelatnostima te jačanje komunikacije između meteorologa i drugih stručnjaka koji se koriste meteorološkim podacima. Brošura o ENHEMS-Buildings projektu predstavljena je  unutar interaktivne radionice Odsjeka za automatska i posebna meteorološka mjerenja Državnog hidrometeorološkog zavoda o metodama mjerenja u meteorologiji (o instrumentima, automatskim meteorološkim postajama, itd.). Više informacija o konferenciji možete pronaći na sljedećoj poveznici: http://www.meteohmd.hr/konf/index.html, a ENHEMS-Buildings brošuru možete preuzeti ovdje.

Antonio Starčić
Objavljeno: 5. 5. 2014. u 11:14
ENHEMS-Buildings i pripadni...

Trinaesti godišnji sastanak Europskog meteorološkog društva (EMS) i 11. Europski stručni skup o primijenjenoj meteorologiji (ECAM) održani su od 9. do 13. rujna 2013. u Readingu, Ujedinjeno Kraljevstvo. Glavni cilj skupa bio je predstavljanje najnovijih istraživanja i razmjena iskustava u području primijenjene meteorologije. Poseban naglask stavljen je na primjenu meteorologije u sustavu upozorenja od ekstremnih vremenskih prilika, numeričko prognoziranje i primjenu, komunikaciju između meteorologa i drugih stručnjaka te javnosti, edukaciju i primijenjenu klimatologiju. Na skupu je predstavljen i ENHEMS-Buildings projekt kao i njegovi glavni ciljevi, te je prezentiran dio rezultata koji se odnosi na verifikaciju prognoze sunčevog zračenja i ukupne naoblake u Hrvatskoj. Informacije o skupu mogu se naći na linku: http://www.ems2013.net/, a prezentacija se može preuzeti ovdje.

Antonio Starčić
Objavljeno: 25. 4. 2014. u 13:41
Uređeno: 3. 5. 2014. u 02:24
Ideja ENHEMS-Buildings jezgrovito...

U sklopu Tjedna Sveučilišta u Zagrebu 2013. rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš odlučio je po prvi puta organizirati Predstavljanje značajnih postignuća mladih istraživača,
znanstvenika i umjetnika sastavnica Sveučilišta u Zagrebu (link). Izv. prof. dr. sc. Mario Vašak bio je počašćen biti jedinim predstavnikom mladih znanstvenika s tehničkih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Događaj je organiziran 13. studenog 2013. i prof. Vašak predstavio je glavne rezultate i postignuća svog istraživačkog rada, pri čemu je također jezgrovito predstavio i projekt ENHEMS-Buildings kao prvi projekt kojeg koordinira. Prezentacija kojom je popratio svoje izlaganje može se naći ovdje.

Antonio Starčić
Objavljeno: 25. 4. 2014. u 13:33
Pozvano predavanje o ENHEMS-Buildings...

Projekt ENHEMS-Buildings predstavio je izv. prof. dr. sc. Mario Vašak pozvanim predavanjem na međunarodnom skupu International Conference on Research and Entrepreneurship Partnership for Growth and Internationalisation of SMEs in Danube Region održanom u zagrebačkom hotelu Westin 27. i 28. studenog 2014. Skup je organiziran unutar EU strategije za dunavsku regiju, prioritetno područje 8 – Konkurentnost, te su ga zajednički koordinirali Ministarstvo poduzetništva i obrta Republike Hrvatske i Ministarstvo financija i ekonomije njemačke savezne pokrajine Baden Wuerttemberg. Na konferenciji su prisustvovali predstavnici Vlade i lokalne samouprave, kao i predstavnici malih i srednjih poduzeća te akademske zajednice iz dunavske regije. ENHEMS-Buildings projekt značajno je zainteresirao sudionike skupa te je uspostavljeno nekoliko kontakata s predstavnicima malih i srednjih poduzeća iz Mađarske, Slovenije i Finske. Prezentacija sa skupa može se naći na web stranici skupa nakon besplatne registracije ili alternativno ovdje.

Antonio Starčić
Objavljeno: 25. 4. 2014. u 13:13
ENHEMS-Buildings predstavljen u...

Projekt ENHEMS-Buildings predstavljen je u zborniku Energetske konferencije 2013 održane na Zagrebačkom velesajmu 2. i 3. listopada 2013. Projekt je predstavljen u okviru panela F. Integracija obnovljivih ozvora energije u elektroenergetski sustav. Istraživački rezultati ENHEMS-Buildings projekta omogućit će točno predviđanje potrošnje zgrade i time bolju eksploataciju lokalnih obnovljivih izvora unutar mikromreže zgrade kao i interakciju s distribucijskom mrežom. Navedeni prezentacijski materijal s konferencije može se pronaći ovdje.

Antonio Starčić
Objavljeno: 14. 11. 2013. u 13:09
Sedamnaesti  International Conference...

U sklopu sedamnaeste „International Conference on Electrical Drives and Power Electronics“ održane 2.-4. listopada 2013. godine u Dubrovniku, Hrvatska prezentiran je znanstveni članak „Estimation of the global solar irradiance on tilted surfaces“. Članak se bavi temom procjene sunčeve dozračenosti na nagnute plohe na temelju poznatog položaja sunca (zenitni i azimutni kut), te na temelju poznatih komponenti sunčeve dozračenosti: direktna (normalna), difuzna (horizontalna) i/ili globalna (horizontalna). Cijeli članak možete preuzeti ovdje.

Antonio Starčić
Objavljeno: 14. 11. 2013. u 13:08
Međunarodna radionica „Upgrading Life...

Projekt ENHEMS-Building predstavljen je na međunarodnoj radionici „Upgrading Life in Historical Towns: Sustainable Energy“, koju je organizirao UNESCO, Hrvatska udruga povijesnih gradova, Marco Polo System i Venice Office, održanoj 3.–4. listopada 2013. godine u Dubrovniku, Hrvatska. Radionica je bila usmjerena na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u povijesnim gradovima kao dio globalnog održivog razvoja u smislu korištenja energije. Projekt je predstavljen u duhu važnosti neinvazivnih rješenja iz domene informacijsko-komunikacijskih tehnologija za osiguranje energetske efikasnosti gradova sa zaštićenom povijesnom baštinom. Više informacija o samoj radionici, kao i prezentaciju kojom je projekt predstavljen, možete pronaći na sljedećoj poveznici: http://www.dubrovnik.hr/HUPG/conference_dubrovnik2013/index.php

Antonio Starčić
Objavljeno: 29. 10. 2013. u 08:05
Drugi kvartalni sastanak...

Drugi kvartalni sastanak Tehničkog odbora projekta ENHEMS-Buildings održan je 18. listopada 2013. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Novouposleni zaposlenici prezentirali su napredak po radnim paketima koji se odnose na modeliranje, estimaciju i upravljanje u zgradarstvu te unapređenje prognostičkih servisa. Raspravljeno je trenutno stanje u svim radnim paketima. Uz to je dogovoren vremenski plan za sljedeće tromjesečno razdoblje.

Antonio Starčić
Objavljeno: 13. 9. 2013. u 10:44
Uređeno: 31. 10. 2013. u 12:16

Brightcoreotvorena komunikacijska platforma, proizvod tvrtke Elma Kurtalj, suradnika na projektu, kvalificirala se među prvih 50 obećavajućih startupa na Web Summit 2013. Web summit je jedna od najvećih globalnih startup konferencija. Platforma će se koristiti pri implementaciji sustava za upravljanje energijom u zgradama (eng. building energy management system - BEMS) u sklopu ENHEMS-Buildings projekta.

Antonio Starčić
Objavljeno: 13. 9. 2013. u 10:37
Uređeno: 31. 10. 2013. u 12:16

Nino Kurtalj, dipl. ing., suradnik na projektu ENHEMS-Buildings, objavio je članak u Public Service Europe JournalU članku su prezentirane osnovne informacije o ENHEMS-Buildings projektu, te je opisan značaj projekta u kontekstu energetskog renoviranja građevinskog sektora diljem Europe.

 Članak se može pročitati ovdje.

Antonio Starčić
Objavljeno: 13. 9. 2013. u 10:22
Uređeno: 16. 9. 2013. u 15:48
Prvi kvartalni sastanak tehničkog odbora

Prvi kvartalni sastanak tehničkog odbora projekta ENHEMS-Buildings održan je 17. srpnja 2013., na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Sastanku su prisustvovali svi predstavnici konzorcija kao i novouposleni zaposlenici.

Trenutačna tehnička pitanja su analizirana, te su dogovorene detaljne procedure za obavljanje nadolazećih aktivnosti, prije svega skupljanje informacija o potrebama i zahtjevima građevinskog sektora u području energetskog menadžmenta.

Antonio Starčić
Objavljeno: 7. 11. 2013. u 15:28
Uređeno: 7. 11. 2013. u 15:32
MIPRO 2013

MIPRO 2013 – 36.  Međunarodni skup za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku održan je od 20.-24. svibnja 2013. u Opatiji.  Unutar konferencije CTS-Računala u tehničkim sustavima prezentirana su dva rada obuhvaćena ENHEMS-Buildings projektom: Model Predictive Control of a Heating, Ventilation and Air Conditioning System (M. Vašak, A. Starčić) i Optimal Control of a Family House Heating System (M.Vašak, A.Martinčević).

 

 

Antonio Starčić
Objavljeno: 13. 9. 2013. u 09:51
Uređeno: 16. 9. 2013. u 15:49
Održan inicijalni sastanak

Inicijalni sastanak projekta ENHEMS-Buildings održan je 9. svibnja 2013., na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Sastanku su prisustvovali svi članovi konzorcija.

Govor dobrodošlice održao je Prof. Nedjeljko Perić, dekan Fakulteta eletrotehnike i računarstva, dok je pregled plana rada, zaduženja i aktivnosti dao Doc. Dr. Sc. Mario Vašak, koordinator projekta. Svi članovi konzorcija informirani su o ciljevima, rezultatima i aktivnostima projekta, te je ustanovljen način sinkronizacije timova.

Fotografije sa sastanka nalaze se u opširnijem sadržaju obavjesti.

Antonio Starčić
Objavljeno: 13. 9. 2013. u 09:35
Uređeno: 16. 9. 2013. u 15:52
Pokrenut ENHEMS-Buildings projekt

U srijedu, 10. travnja 2013., pokrenut je projekt "ENHEMS-Buildings -- Enhancement of Research, Development and Technology Transfer Capacities in Energy Management Systems for Buildings" (Unapređenje kapaciteta istraživanja, razvoja i transfera tehnologije vezanih uz sustave gospodarenja energijom u zgradama).

 

Trajanje projekta je 24 mjeseca, od 10. travnja 2013., do 9. travnja 2015. Korinsik bespovratnih sredstava je Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva, partner je Državni hidrometeorološki zavod, dok su suradnici Elma Kurtalj Ltd. i Hrvatski Telekom. Projekt je financiran od strane Europske unije kroz Fond za ulaganje u znanost i inovacije (IPA III.c komponenta).

Antonio Starčić
TRAŽILICA
 
ENHEMS' CHANNEL
 

    


REPOZITORIJ
 
KONZORCIJ
 

 

 

 

 

 

 


FINANCIRANJE
 

Ovaj projekt financira Europska unija


DISCLAIMER
 

Ova web stranica napravljena je uz podršku Europske unije.

Za sadržaj ove web stranice odgovaraja isključivo Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva i ona ni na koji način ne odražava mišljenje Europske unije.